La crisi dels refugiats és probablement el repte més important que ha d’afrontar avui l’Europa. A la majoria de legislacions europees la “denegació d’auxili” està penalitzada, és a dir, la negativa a prestar auxili a un accidentat a la carretera, per exemple. Així ho recull l’article 412 del Codi Penal vigent al nostre país. Un delicte que es basa en un principi moral i ètic que tothom pot entendre i compartir. Però on són els límits d’aquesta prestació d’auxili obligatori? No hauria d’abastar els qui piquen les portes d’Europa fugint atemorits d’una mort segura, d’una casa i una vida destruïdes per la violència d’un signe o d’un altre que s’ha instal·lat al seu poble? Incomprensiblement sembla que no.
El documentalista i cantant ebrenc Mario Pons Múria s’acosta, amb el seu darrer treball, a aquest complex problema des d’una mirada molt personal, projectant una llum de fraternitat que uneix el present del poble sirià amb el passat del republicanisme espanyol, tot cercant les respostes a l’actual crisi moral que assola Europa.
Miquel és despatxat de la multinacional en què treballa i marxa de voluntari als camps de refugiats; el far de Buda és incendiat abans de la Batalla de l’Ebre, la família del faroner és obligada a abandonar-lo, Alfred refà el camí de l’exili per descobrir la part més fosca de la seva infantesa; Ammar treballa en una factoria automobilística de Damasc i fuig de les bombes a la recerca d’una llar segura per a la família a la UE. Una història de tres exilis: el present del poble sirià, el passat del republicanisme espanyol i l’interior de l’individu a l’Europa actual.
Per a la presentació i col·loqui posterior comptarem, com sempre, amb la presència del director, Mario Pons, i amb alguns dels seus protagonistes.

Fitxa tècnica

Títol: El Periple
Escrita i realitzada per: Mario Pons
Post-producció: Laura Hierro
Banda Sonora: Els Sirgadors
Idioma: Català, Castellà, Anglès, Àrab
Any: 2018
Durada: 72’

Tràiler