A principis dels 70s un grup de joves catalans es trasllada a Nova York, fugint de la grisor franquista. Aglutinats en un principi entorn del cartellista Carles Fontserè, que subsisteix a la ciutat fent de taxista, van fent amistat a mesura que s’instal·len al barri del SoHo, el rovell de l’ou de les avantguardes que marcaran la segona meitat del S. XX. Amb els anys naixerà entre ells una amistat i una fidelitat incombustible i s’autodenominaran, irònicament, els Karamazoff. Són els artistes plàstics Robert Llimós, Evru (Zush), Xavier Medina-Campeny i Antoni Miralda, les fotògrafes Mireia i Marta Sentís, el vídeoartista Antoni Muntadas, en Jaume Ollé, metge i fotògraf, que treballava en un hospital de NY, i la dissenyadora gràfica Bibi Escalas que va morir poc abans de començar el projecte i a la que els autors han dedicat el documental.
A través de les vivències dels Karamazoff i d’entrevistes a altres protagonistes de l’època, com els pioners del SoHo: Jonas Mekas i Jaime Davidovich, o el vídeoartista Marshall Reese, el documental ens endinsa en el naixement del SoHo a principis dels anys 60, quan artistes d’arreu del món van ocupar les fàbriques abandonades transformant el barri en un centre neuràlgic d’experimentació artística, fins al seu apogeu als anys 70s i 80s i la seva transformació posterior en un barri de botigues de moda. Un documental esplèndid, que ha costat quatre anys de feina i que compta amb unes imatges d’arxiu que el converteixen en un document d’excepció. En aquestes imatges, moltes d’elles cedides per Jonas Mekas, el “pare” del cinema underground nord-americà, podem veure els primers experiments de Nan June Paik, George Maciunas i els inicis de Fluxus, John Lennon i Yoko Ono, el naixement de The Kitchen, John Cage, la Factory i les primeres exposicions d’Andy Warhol o els primers concerts de la Velvet Underground i de Laurie Anderson, entre altres.
Per a la presentació i el col·loqui posterior vam comptar amb els autors del documental, Juan Gamero i Carme Rodríguez, i amb alguns Karamazoff.

Fitxa tècnica

Títol: Els Karamazoff
Guió i direcció: Juan Gamero i Carmen Rodríguez
Producció: Paradocs, amb coproducció de La Quimera i TV3-Televisió de Catalunya
Cambra i muntatge: Juan Gamero
Música original: Marc Sastre
Any: 2016

Tràiler