Espías en la arena” narra uns fets fins ara tot just investigats de la història de la guerra civil espanyola.
El 1942, l’ambigüitat del Govern feixista de Franco preocupa el General Eisenhower, màxim responsable de la invasió aliada del Nord d’Àfrica. La possible entrada d’Espanya a la guerra amb les forces de l’Eix compromet el control del Mediterrani i del Sud d’Europa. Davant d’aquesta amenaça, l’Alt Comandament Aliat actuarà en diferents fronts: el diplomàtic, l’econòmic, el de l’espionatge, el suborn del general franquista i un gran operatiu militar anomenat Operació Backbone que contempla la invasió d’Espanya. Entre les operacions d’espionatge figuren les missions “Banana” i “Apricot”, que es desenvolupen el 1943. La seva comesa és l’obtenció d’informació política i militar sobre qualsevol moviment de tropes a Espanya (Office of Strategic Services), predecessora de la CIA . Els seus protagonistes són un grup d’exiliats espanyols del nord d’Àfrica, majoritàriament membres del Partit Comunista, reclutats pel mateix Partit. Els agents desembarquin clandestinament als costos de Nerja, Màlaga, per preparar el terreny de cara a la hipotètica invasió aliada d’Espanya. Mesos després, abandonats, decebuts i abatuts, són delatats i acabin sent capturats per la policia política, torturats, jutjats, condemnats a mort i executats. El govern nord-americà ha decidit canviar de política respecte a Franco i els abandona a la seva sort.
Se sap que la política internacional no és un joc net i que tots els estats tenen una agenda oculta. Però la utilització d’aquests exiliats, com a purs peons estratègics, i el seu abandó quan ja no són útils, posa els pèls de punta.
Creuant per primer cop fonts documentals nord-americanes i espanyoles, aquest esplèndid documental barreja imatge real, d’arxiu i una animació acurada, per fer-nos reviure uns esdeveniments que esdevindran la més erràtica i tràgica operació de l’espionatge nord-americà durant la II Guerra Mundial.
Un treball, guardonat amb el Premi del Públic del Memorimage Reus 2017 i amb el de Millor Llargmetratge Documental al Som Cinema Lleida 2017, entre d’altres, que no ha estat emès per cap TV i s’estrena a Catalunya. Com sempre, per a la seva presentació i col·loqui posterior comptarem amb la presència dels seus dos directors Marta Hierro i Pablo Azorín.

Fitxa tècnica

Títol: Espías en la arena. Objetivo España
Direcció, guió i investigació: Marta Hierro i Pablo Azorín Williams.
Animació i grafisme: Luis Ozonas
Música: Damián Sánchez
Producció Executiva: Pablo Azorín Williams i Xavier Crespo Rico.
Producció Executiva RTVE: Andrés Luque.
Producció Executiva IB3: Ignacio Tejedor. Una coproducció de Quindrop Produccions Audiovisuals, Dacsa Produccions, Ràdio Televisió Espanyola RTVE i la Televisió de les Illes Balears IB3, amb la col·laboració de Filmoteca Espanyola i el suport
Any: 2016
Durada: 67 minuts.

Tràiler