“La història de Guatemala està escrita, amb sang i llàgrimes, al cos ia l’ànima de les seves dones”.
Amb aquesta frase comença aquest impactant documental sobre Guatemala, que incideix especialment en la relació directa que hi ha entre la seva història i la violència contra les dones.
El documental arrenca amb la lluita del poble guatemalenc que va aconseguir el 1944 trencar amb les arrelades cadenes d’una opressió que arrossegava des que era colònia espanyola, i que apanes havia canviat durant el segle XIX, i mostra com aquesta gosadia va tenir com a resposta una planificada repressió estatal de més de cinc dècades dirigida fonamentalment pels grans terratinents, operada per l’exèrcit, amb el suport dels Estats Units i de l’alta jerarquia de l’església catòlica.
Durant set anys Jordi Ferrer ha anat teixint aquesta terrible història, amb documentals inèdits, reportatges, fotografies i documents històrics, així com en entrevistes a actors clau tant nacionals com a estrangers. Una història que ens endinsa en els darrers 70 anys de Guatemala mostrant-nos que encara que van ser els pobles indígenes els més copejats per la repressió, i el genocidi són aquests mateixos pobles els que van emergir amb força, convertint-se en actors en qui no es pot ignorar, perquè sense ells no hi ha nació. El documental evidencia, també, que el poble que no aprèn de la seva història està condemnat a repetir-la, en mostrar que la violència de carrer, que avui esquartera dones i arrossega diàriament joves de sectors populars a la tomba, és el producte d’un estat que es va negar per una banda, a reconèixer i castigar el genocidi i els crims contra la humanitat comesos des del 1954 al 1996 blindant-se amb un sistema d’impunitat, i de l’altra, de no fer res per canviar les estructures socials, que es mantenen intactes , permetent així l’existència d’explotacions agrícoles i mineres en mans de les grans companyies transnacionals, cosa que ha comportat una nova etapa d’enfrontament en àrees indígenes en què els pobladors locals defensen amb la vida els seus últims territoris.
Un treball que es converteix en material indispensable per entendre el dolor i les fragmentacions de Guatemala del segle XXI.
A la presentació i el col·loqui posterior vam vomptar amb el seu director i guionista, Jordi Ferrer, i amb el cooperant internacional Jordi Garrel de la Fundació Pau i Solidaritat.

Fitxa tècnica

Títol: Guatemala. Cuando el futuro perdió el miedo
Guió i direcció: Jordi Ferrer
Producció: Albert Barceló i Jordi Ferrer
Muntatge: Pau Morell, Jordi Ferrer i Inés B
Fotografia: Jordi Ferrer
Música: Dani Trujillo
Productora: Utopic
Idioma: Castellà
Any: 2016
Durada: 85’

Tràiler