Amb un “Have a nice day” acabaven totes les cartes que la Syu Win enviava des de la presó de Caen, França, a Roger Puente. S’havien conegut anys abans quan a Roger el va rellogar durant l’agost la seva habitació d’un pis compartit de la Barceloneta. Des del principi la Suy va despertar la seva curiositat. Què feia una noia de Hong Kong amb el seu noi algerià tancats tot el mes a una habitació de la Barceloneta? En marxar es van oblidar un petit àlbum de fotos on es veien moltes ciutats: Orà, Atenes, Macau. Durant els 10 anys propers Suy i Roger es van anar veient, quan ella parava per Barcelona. Com més la coneixia, més volia saber. Feia vuit anys que havia deixat Hong Kong, havia viscut a París i coneixia Algèria perfectament. La curiositat inicial es va anar transformant en fascinació. Una nit, en un bar on estaven prenent unes copes, arran d’una escridassada iniciada pels amics borratxos del seu ex, els ho va explicar tot: passaports falsos, fronteres, gent, moviments, diners… Poc temps després la Suy Win va caure intentant ajudar a creuar a disset indocumentats de França a Anglaterra i va ser internada a la presó de Caen. A partir d’aquí Roger decideix fer aquest documental que ell defineix com una oda d’amor en forma de pel·lícula i, efectivament, el documental parteix de l’enorme fascinació que la protagonista, que veu com una Robin Hood de les fronteres ”, exerceix sobre l’autor. Una fascinació que es transmet a lespectador.
De manera fragmentada i calidoscòpica, amb salts a diferents països i moments, la pel·lícula està construïda al voltant del testimoni de Syu. Transgressora, carismàtica, individualista, enamoradissa, entranyable i divertida, ens ofereix un retrat intens del món dur i esperançat, tant de les fronteres polítiques com de les sentimentals. Amb una estètica que t’atrapa des de l’inici, i que m’ha recordat el primer underground, el de la tropa de Mekas, pel plaer de filmar, per la manca de pedanteria, la frescor, la sensació que tot està per inventar i que tot comença novament, el documental esdevé un cant a un món comú, a un amor sense fronteres, al marge del dictat de la legalitat i les convencions socials.
Amb aquest passi, tanquem la sisena temporada de Visions documentals i també la Mostra. No puc deixar d’estar agraït, de tot cor, a tots els que ens heu acompanyat durant aquests sis anys i 66 documentals, a tots els autors que heu volgut compartir les vostres feines amb nosaltres i als Cinemes Girona que ens han donat suport des del començament. Voldria creure que Visions documentals ha complert la seva funció ajudant a difondre l’obra d’autors poc coneguts i propiciant debats sovint incòmodes però, al nostre entendre, necessaris.
Tot i així seguiré col·laborant amb els Cinemes Girona amb passades i mostres de caràcter puntual, que espero siguin del vostre interès i comptin, també, amb el vostre suport.

Fitxa tècnica

Títol: Have a Nice Day
Guió: Roger la Pont i Miquel Àngel Blanca
Direcció: Roger la Pont
Producció: Roger la Pont
Etalonatge: LaInterferència
Música: Ilia Mayer, Cinema Dub Monks
Postproducció de so: Iban Rodriguez, ESTUDI LA LLUERNA
Idioma: Anglès, francès, català i castellà
Any: 2016
Durada: 64’

Tràiler