Jordi Torrent va iniciar la seva trajectòria audiovisual en el camp del vídeo a la Barcelona de principis dels 80. Després va marxar a Nova York, on des de la seva productora Duende Pictures ha produït diversos documentals i programes de TV i dirigit dos llargmetratges, l’últim dels quals, La Redempció dels Peixos, es va poder veure el desembre passat als Cinemes Girona. En aquesta ocasió presentem el seu últim treball, en estrena a tot l’estat, el documental Héroes invisibles: Afro-Americanos en la Guerra Civil Española, codirigit amb el periodista, documentalista i escriptor Alfonso Domingo i produït pels mateixos directors i la fotògrafa Mireia Sentís.
Els herois invisibles d’aquesta història són els 85 voluntaris afroamericans integrants de la Brigada Lincoln composta per 2.800 nord-americans, que al 1936 varen venir a defensar la república espanyola. Si ve la gesta de la Brigada Lincoln és coneguda, però no la dels seus integrants afroamericans que van venir a Espanya per combatre i lluitar contra el racisme i per uns drets civils que els negaven al seu propi país. Aquesta és la seva història, una pàgina inèdita tant als Estats Units com a l’Estat espanyol: La peripècia d’uns herois que van acudir a una llunyana guerra per lluitar per la llibertat i els drets humans, i que gracies a aquest documental han deixant de ser invisibles.
Basat en entrevistes amb el veterà brigadista afroamericà James Yates, entre d’altres, el documental compta amb la participació d’historiadors i experts espanyols i nord-americans, i inclou imatges d’arxiu inèdites i la filmació en escenaris històrics de Mississipí, Chicago, Nova York, Madrid, Valencia, Aragó, Catalunya i els Pirineus.
Vam tenir la presència d’en Jordi Torrent i de la Mireia Sentís que van fer la presentació i posteriorment, van entaular un col·loqui amb el públic assistent.

Fitxa tècnica

Títol: Héroes invisibles: Afro-Americans a la Guerra Civil Española
Direcció i guió: Alfonso Domingo i Jordi Torrent
Producció: Alfonso Domingo, Jordi Torrent i Mireia Sentís
Imatge i so: Jordi Torrent, Óscar Villasante i Juan Gamero
Edició i post producció: Juan Verdeal i Hernán Valle
Idioma: Espanyol
Any: 2015

Tràiler