Des que el 2012 vam iniciar Visions documentals, hem programat més de 60 documentals que ens han permès debatre i reflexionar sobre diversos temes, sempre al marge del mainstream i del discurs de valors dominants i que, precisament per això, hem volgut mostrar. En aquest cas, però, volem reflexionar sobre el mateix documental amb un treball gairebé desconegut: “Joaquín Jordá i…”. Amb ell volem retre un homenatge tant al protagonista, Joaquim Jordà, com al seu autor, Martí Romo.
Joaquim Jordà (1935-2006) és probablement el pare, a casa nostra, del que avui anomenem documental de creació i un dels referents clau del cinema català de la segona meitat del segle XX. El seu nom està irremeiablement associat a l’Escola de Barcelona, juntament amb Carles Duran, Gonzalo Suárez, Vicente Aranda, José María Nunes i Jacinto Esteva, amb qui Jordà va codirigir “Dante no és únicament sever” (1967), considerada la pel·lícula manifest del moviment i model de les propostes renovadores. De tots ells, Jordà, és l’únic que es va mantenir fidel, fins al final, en els pressupostos rupturistes d’aquell corrent i el que ha exercit més influència sobre les joves generacions de cineastes.
Martí Romo, cofundador, amb Joan Martí Valls, de la “Central del Curt” i la “Cooperativa de Cinema Alternatiu” (1974-1982), va iniciar la seva carrera el 70, en plena dictadura franquista, amb una vocació claríssima de reivindicació d’una cultura nacional. Els seus documentals-entrevista amb Carles Santos (1981), Joan Perucho (1991), Palau i Fabre (1993), Leopoldo Pomés (1994), Llorenç Soler (1996), Ricard Salvat (1998), Miquel Portero Mustio (2000), Joaqui Jordà (2001), Antoni Padrós (2004), Julieta Serrano (2007) i Joan Margarit (2008), entre d’altres, en són una bona mostra. De molts d’aquests personatges les úniques entrevistes filmades, com és el cas que ens ocupa, són les seves, convertides així en referents ineludibles per a treballs posteriors sobre aquests personatges.
Amb un estil directe, sense concessions estètiques, gairebé de cinema militant, Martí Roma compilació, a través de diverses entrevistes, la peripècia vital d’en Jordà des dels inicis a l’Escola de Barcelona fins a les idees sobre el que comporta fer cinema. Una reflexió que abraça des dels germans Lumière fins als nostres dies. Amb intervencions d’Esteve Riambau, autor del llibre “L’Escola de Barcelona”, i els cineastes José Luis Guerín i Llorenç Soler, entre d’altres. Un document imprescindible per entendre l´obra d´un dels puntals del cinema independent a casa nostra.
Com sempre, per a la presentació i el col·loqui posterior, vam comptar amb la presència del director.

Fitxa tècnica

Títol: Joaquim Jordá i…
Direcció: Martí Rom
Guió: J.M. García Ferrer i Martí Rom
Producció: Cine Club Associació Enginyers
Cambra: Raül Fabregat i Simó Andreu
Edició: Oriol Carbonell
So directe: Simó Andreu
Idioma: Català
Any: 2001
Durada: 78’

Tràiler