En el cor de la selva amazònica hi viuen els indis Zo’è, una tribu sense jerarquies, sense cabdills ni xamans, on la monogàmia conviu amb la poligàmia i la poliàndria i les decisions es prenen
col·lectivament. Els Zo’è, amb la seva cultura prehistòrica, esdevenen la memòria viva del nostre origen, però el seu aïllament secular s’acosta a la fi, i amb ell la seva forma de vida. Un documental sobre una realitat insòlita.
Els Zo’è, desconeguts fins a les albades d’aquest segle, van ser contactats pels funcionaris del govern quan estava en unes condicions que amenaçava la seva supervivència com a grup ètnic. Les especificitats d’aquest poble admirable són moltes, com per exemple el fet que les dones puguin regular la seva menstruació a voluntat gràcies a unes herbes que elles mateixes recullen a la selva, i que són secretes, fins i tot pels homes de la tribu. Són també una mostra de com el contacte comença a transformar aquestes col·lectivitats, car res ni ningú pot evitar que vagin evolucionant cap a models de vida més contaminats socialment i culturalment, fins a deixar de ser l’expressió de vida humana en estat verge que eren quan se’ls va contactar.

Fitxa tècnica

Títol: La memòria de la matèria
Direcció: Albert Abril
Editatge: Aimon Ninyerola
Producció: Films de l’orient & Alins Studio
Idioma: Català
Durada: 50 min.
Any: 2013

Tráiler