L’Operació Garzón contra l’independentisme català és un documental que posa llum sobre un fet que s’ha intentat silenciar, dissimular i fins i tot ocultar, com va ser l’Operació Garzón i la ràtzia repressiva que va patir l’independentisme català l’any 1992 amb l’excusa de la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona.
Aquest 2012, Llibertat.cat, amb el suport de Memòria contra la Tortura i Alerta Solidària, ha decidit posar en marxa aquest documental, finançat íntegrament a través del micromecenatge, que repassa la cronologia dels fets del que va significar aquella macrooperació politicojudicial  amb relats personals i de familiars que narren el drama de no saber res dels detinguts durant cinc dies, a l’empara de la Llei Antiterrorista; l’entrada, pistola en mà, de la policia a mitjans de comunicació, i la censura que van patir diversos periodistes.
Un treball que recorda també l’allau de mostres de suport que es van rebre per part d’amplis sectors de la població i el rebuig a l’operació, així com les contínues irregularitats judicials que van existir al llarg de tot el procés i la bufetada de la sentència d’Estrasburg contra el Regne d’Espanya. Tot plegat, una constatació que aquella operació repressiva no va aconseguir doblegar els principis polítics de la majoria dels independentistes detinguts, malgrat el terror i les mesures especials emprades contra l’Esquerra Independentista.
A aquells independentistes els devem que ara, 20 anys després, la lluita per la qual van ser detinguts, torturats i empresonats continuï més viva que mai a través d’un projecte sòlid, modern i majoritari entre amplis sectors del país i amb una expansió notable, també, de les seves propostes polítiques, com és la construcció de la Unitat Popular i la lluita per la independència i el socialisme. Sense ells les noves generacions de militància independentista estarien orfes de referents i aquest país no hauria fet els passos que està fent per assolir la seva plena llibertat.

Fitxa tècnica

Títol: L’Operació Garzón contra l’independentisme català
Direcció i guió: Eduard Miguel
Edició: Sergi Guix i Eduard Miguel
Producció executiva: Sergi Sala
Producció: Llibertat.cat
Realització: Zeba Produccions
Càmeres: Sergi Guix i Judit Sala
Any: 2012
Durada: 50 minuts

Tràiler