Un anarquista navarrès exiliat a França que discuteix estratègies amb el Ché i ajuda als Panteres Negres, aconsegueix posar contra les cordes al banc més poderós del planeta amb la falsificació massiva de traveller checks, i tot sense faltar un sol dia al seu treball de paleta. Nominada als Goya al millor documental, Lucio narra la fascinant història de Lucio Urtubia un noi de Cascante (Navarra) que s’exilia a França quan està fent el servei militar i que un cop a París es fa anarquista i aprèn de forma autodidacta la tècnica de falsificació de documents, diners, etc. A mitjans dels anys 70 la seva falsificació de traveller checks és la millor que s’ha fet mai i obliga al primer banc dels Estats Units a reunir-se amb ell i, a contracor, pactar la compra de les plaques. Dos joves directors navarresos dirigeixen aquest documental del cual la premsa ha dit: “Imprescindible” (TVE), “Realizado como su fuera un thriller” (El País), “Apabullante” (El Correo), “Brillantísimo, una joya” (Diario Vasco), “Lleno de acción” (Gara), “Humor y inteligencia” (Noticias de Guipúzcoa), etc.
Els directors Aitor Arregi i José Mari Goenaga són a més coguionistes i codirector, en el cas de Goenaga, de Loreak, la pel·lícula seleccionada per representar Espanya als Oscars d’enguany (la primera en euskera que concorre als Oscars).
Després de la projecció, vam tenir la sort de comptar amb la impagable presència de Lucio Urtubia que posteriorment, va entaular un col·loqui amb el públic assistent.

Fitxa tècnica

Títol: Lucio
Guió i direcció: Aitor Arregi i Jose Mari Goenaga
Producció: Xabier Berzosa
Direcció de Fotografia: Javi Agirre
Edició: Raúl López
Música: Pascal Gaigne
Any: 2007

Tràiler