El sevillà Melchor Rodríguez va ser un veritable anarquista. Un humanista amb un sentit de la justícia i un respecte per la vida humana absoluts. Sempre va tindre clar que es pot morir per les idees, però mai matar. Sens dubte, una rara avis enmig de la bogeria fratricida que li va tocar viure. A finals del 1936, després de conèixer la presó en més de trenta ocasions al llarg de la seva vida, va ser nomenat Delegat especial de presons durant el mandat de l’anarquista García Oliver al capdavant del Ministeri de Justícia. Des del seu lloc, va detenir les “sacas” i els ”paseos” de les presons madrilenyes. Jugant-se la vida en nombroses ocasions per salvar la dels seus enemics, enfrontant-se als propis companys. Sempre convençut que no es podia tacar la República de sang: “Si són culpables, ho resoldran els tribunals. La veritable revolució no consisteix a matar homes indefensos”. Malgrat la seva humanitària actuació, va ser jutjat pels vencedors i condemnat a vint anys de presó, dels quals en va complir cinc. El seu enterrament, el 1972, va congregar a anarquistes i membres del règim en un cas sense precedents en la història espanyola.
Melchor Rodríguez no va ser l’únic anarquista en salvar vides, molts d’altres, nedant contra corrent, varen voler imposar la raó on només hi havia desraó, el respecte a la vida on imperava la mort. No encaixen, però, amb l’estereotip de l’anarquista amb la bomba a la mà. Massa sovint es divulga la part negativa i fosca dels assassinats i saquejos, i es margina la història d’un humanisme obrer que lluitava per un món més just i més humà.
Un esplèndid documental escrit i dirigit per Alfonso Domingo, periodista, escriptor i documentalista, amb més de cent treballs realitzats, sobre un heroi humanista i llibertari: “El ángel rojo“. Una pàgina desconeguda i apassionant de la nostra història.
En la presentació, a més del seu director comptarem amb la intervenció de l’escriptora Antonina Rodrigo, especialista en història de la República, la Guerra Civil i l’Exili.

Fitxa tècnica

Títol: Melchor Rodríguez, el ángel rojo
Guió: Alfonso Domingo
Direcció: Alfonso Domingo
Producció: Paloma Suárez
Imatge: Óscar Villasante; Pepe Navarro i Javier Alarcón
So i barreges: Daniel Rodríguez
Edició: Juan Verdeal
Idioma: Castellà
Any: 2016
Durada: 83’

Tràiler