La Contracultura, que va iniciar el seu camí a principis de la dècada dels 60 als Estats Units, ha estat sens dubte el moviment social i cultural més important de la segona meitat del segle XX. Els seus postulats van calar a les societats occidentals, més profundament del que sol admetre’s, i avui la seva influència, per bé o per mal, és indiscutible. Va ser un renaixement humanista que reaccionava contra una modernitat despersonalitzadora i proposava el retorn al món interior i una nova espiritualitat, lliure i fora dels cànons occidentals. L’essencial d’aquest moviment transversal de regeneració espiritual va ser l’intent de transformar, no les estructures socials, com altres corrents, sinó la consciència de l’individu, i el detonant d’aquesta transformació interior van ser les drogues psicodèliques, convertides en una mena de sagraments d’un nou culte mistèric ia l’eix vertebrador del procés iniciàtic.
El 1963 un petit grup d’amics del Comtat d’Orange, al sud de Califòrnia, que havien provat la LSD, ebris d’un optimisme contagiós, van crear “La Germandat de l’Amor Etern” per difondre la LSD i la cultura psicodèlica i així canviar el món superant el materialisme i la violència imperants. Durant tota la dècada la seva influència va créixer exponencialment. Si va afegir també Timothy Leary, el professor de psicoteràpies de Harvard que havia difós la LSD entre els seus alumnes i que ara amenaçava de presentar-se governador de Califòrnia. El 1970 la Germandat era l’organització internacional més important de distribució de psicodèlics i el seu producte estrella era l’Orange Sunshine, segurament la LSD més famosa de la història. L’administració americana no es va quedar de braços plegats, Richard Nixon va declarar les drogues enemic públic número 1 d’Amèrica i va posar la Germandat al punt de mira de totes les forces repressives de l’estat…
Aquest documental fabulós, que se segueix com una pel·lícula d’aventures trepidants, explica tota la seva història. Una història que mai abans no havia estat explicada.
Les drogues il·legals són encara un tema tabú, però al marge del judici que en fem avui, no podrem encarar la història d’aquella època, amb un mínim de rigor, sense tenir-les en compte.
El passi, va ser l’estrena a l’Estat espanyol d’Orange Sunshine, i vam tenir el privilegi de comptar amb el director, William A. Kirkley, que va venir expressament des de Los Angeles a presentar-la.

Fitxa tècnica

Títol: Orange Sunshine
Direcció: William A. Kirkley
Producció: William A. Krikley, Andrew Fuller, Debra Manisalco
Edició: Chris Catanach
Direcció de fotografia: Rudiger Barth
Musica: Matt Costa
Any: 2016
Durada: 94 min.

Tràiler