El kibbutz era una unitat de desenvolupament agropecuari que el nouvingut a l’estat d’Israel instal·laven a les àrees més ermes i improductives del territori de l’antiga colònia britànica de la Síria Otomana, el Protectorat Britànic de Palestina.
En el marc d’un desconeixement profund del fenomen dels kibbutz, amb aquest documental es busca compensar la desinformació existent sobre el tema, desinformació que sol venir substituïda per tòpics bonistes que sovint no s’ajusten a la realitat.
Els seixanta eren anys d’embales davant el somni comunitarista i socialista, per fugir de la foscor grisa de la dictadura, els joves solien reunir-se en comunes per experimentar models de convivència, relativisme sexual o consum i experimentació de substàncies: el nou paradigma, l’essència del maig del 68. Joves de tot el món anaven als quibuts israelites a viure la seva aventura iniciàtica a la recerca d’un nou model comunal, tan de moda en aquella època ia viure una experiència del socialisme real.
Altres, com molts catalans, es reflectien a la trobada amb un estat independent acabat de constituir, com el que desitjaven per al seu propi país.
Finalment, altres eren joves catalans jueus, a qui les seves famílies enviaven a conèixer i familiaritzar-se amb l’Israel modern i el tradicional, a estar en contacte amb els costums de vida dels ancestres.
Alguns d’aquests catalans que de joves van emprendre un viatge (que a l’època no era gens fàcil) a l’Orient Mitjà ens expliquen les seves motivacions i l’experiència vívida a les entrevistes que el documental Generació Kibbutz presentarà al llarg de 52 minuts.

Protagonistes

ORIOL PI DE CABANYES escriptor
ROSER LLUCH traductora
CARME SOLER professora d´educació física
JOSEP PARÍS expresident del Canal Segarra-Garrigues
MIQUEL SELLARÈS polític i periodista
ALICIA FINGERHUT pintora
ISAAC LEVY economista
JAUME BARBERÀ periodista
IMMA PUIG ANTIC educadora d´escola infantil
EULÀLIA SARIOLA traductora i il·lustradora
LAURA MANAUT JORDÀ mestra de l´escola bressol de Catalunya Nord
JOSEP M. RENYÉ ex de l´Exèrcit Popular Català

Fitxa tècnica

Títol: Generació Kibbutz
Direcció: Albert Abril
Guió: Albert Abril
Producció: Altervideo
Producció Executiva: Martí Sans
Direcció Fotogràfica: Toni Martí
Edició: Aimon Ninyerola, Mercel Cifré
So: Guim Cifré
Música: John Zorn
Documentació: Pep Masias
Any: 2019
Durada: 52 min

Poster