El documental sorgeix de la necessitat del seu autor, Martí Sans, d’explicar-se per què durant 50 anys ho havia ignorat gairebé tot sobre una tradició que forma part del nostre llegat cultural i genètic. La immersió a la petita comunitat jueva de Barcelona el va forçar a replantejar-se els propis prejudicis.
El judaisme és un dels vectors bàsics de la nostra cultura. Un enigma històric que ha irritat sempre Occident, que sabent-se dependent d’ell, intenta desprendre’s. Una contradicció viscuda amb angoixa al llarg de la història i massa vegades resolta de manera tràgica. A través d’entrevistes amb quinze experts en el tema, el documental desgrana la història i les mutacions de la judeofòbia, des de l’acusació cristiana de “deïcidi” fins a l’aparició del modern estat d’Israel. El desconeixement i el rebuig al judaisme encara són presents en amplis sectors de la nostra societat.
L’estigma?, proposa claus per qüestionar idees heretades durant segles d’incomprensió i intolerància que mereixen ser repensades.

Amb la participació de

Gabriel Albiac, Filòsof i escriptor
Enric Cortès, Caputxí. Doctor en Sagrades Escriptures
Joan B. Culla, Historiador y escriptor
Maria Josep Estanyol, Doctora en Filologia Semítica per la UB
Malka González, Psicòloga. Descendent de jueus conversos
Andreu Lascorz, Hebraísta
Josep Ramon Magdalena, Professor de Cultura Hebrea a la UB
Josep Monseny, Psicoanalista
Josep Montserrat, Teòleg i ex-sacerdot. Autor de “La sinagoga cristiana”
Gustavo Perednik, Escriptor. Autor de “La judeofòbia”
Pilar Rahola, Escriptora y periodista
Jaume Renyer, Escriptor y jurista
Xavier Torrens, Professor de Ciència Política en la UB
Eugenio Trias, Filòsof. Autor de “Pensar la Religió”
Vicenç Villatoro, Escriptor y periodista

Fitxa tècnica

Títol: L’estigma?
Direcció: Martí Sans
Producció: Martí Sans y Pablo Sánchez
Guió: Martí Sans y Marçal Cebrian
Format: HD
Empresa: Altervideo
Any: 2012
Duració: 73 min

Opinions sobre el documental

“…és una gran notícia el magnífic documental que avui s’estrena. Titulat ¿L’estigma? és una obra de Martí Sans que desgrana l’actualitat del prejudici antijueu, malauradament tan viu com sempre.” Pilar Rahola (La Vanguardia)

“El documental, què té alguna cosa de conversió ideològica i íntima, ens fa partícips sense inhibicions d´un descobriment.” David Castell (El Punt Avui)

Martí Sans ha aconseguit un testimoni cabal d’un prejudici arrelat a Espanya. Amb la força del documental i la tendresa del familiar, L’estigma? ensenya un secret de domini públic: que l’odi segueix assetjant els desprevinguts i els ingenus. Aquesta és una pel·lícula que té el potencial de canviar la vida de qui la miri sense prejudicis, sempre per bé.” Gustavo Perednik (escriptor, Autor de La judeofòbia)

“L’estigma?: Un document que mostra com es nodreix la ignorància pròpia sobre les creences alienes i sobre la facilitat amb què s’inventa i consagra un estereotip, una vegada i una altra, fins que aquest aconsegueix desviar i distorsionar la història de la convivència .” Jorge Wagensberg (físic i museòleg)

“L’estigma? aconsegueix l’utilíssim propòsit de l’art: fer-nos qüestionar els nostres propis prejudicis. Els més íntims i aparentment arrelats. Un documental crític i rigorós sobre la nostra manera de mirar els altres i de pensar que som diferents.” Lolita Bosch (escriptora)

“Parlar de la nostra actitud respecte als jueus, com es fa a L’estigma?, és parlar en el fons sobre nosaltres mateixos. Sobre els nostres valors, les nostres pors i els nostres principis. El món jueu és al mig del món de tots nosaltres. I sovint ens fa de mirall” Vicenç Villatoro (escriptor)

“Una diagnosi lúcida de l’estat de l’opinió pública catalana respecte al poble jueu.” Jaume Renyer (escriptor i jurista)

“L’estigma?, un documental que tots haurien de veure almenys una vegada.” Lluís Bassat (publicista)

“L’estigma? té excel·lència i innovació perquè ens endinsa als documentals dels països avançats que aborden la vida jueva actual”. Xavier Torrens (Professor de Ciència Política a la UB)

Tant de bo, pugui formar part de la sobretaula o del debat a escoles i instituts. Jordi Bilbeny (Historiador)

Premsa

https://www.lavanguardia.com//opinion/articulos/20130127/54363140798/pilar-rahola-el-estigma.html

Poster